Viimeinen kesä koululaisena alkoi ikävästi. Ruotsinkielessä oli ehdot. Läheltä piti myös saksassa ja englannissa, joissa molemmissa oli vitoset. Jouluna todistuksessa komeillut historian nelonen oli sentään noussut kuutoseksi. Vastapainona oli sitten fysiikan ja kemian kympit. Näin jälkeenpäin en oikein ymmärrä, mikä vastenmielisyys minulla oli opiskella kieliä. Innostuin aikanaan, monia vuosia myöhemmin, englannin kielestä. Minulle tuli jopa The Times, muutaman vuoden. Innostus tai välttämättömyyden pakko heräsi, kun lehtijutussa esiintyvä sana ”election” piti katsoa sanakirjasta, puhumattakaan siitä, mikä U.S.A:ssa on ”the secretary of  state”. Nykyään en enää hätkähdä sen enempää lausumisen kuin ymmärtämisen suhteen edes sanaa phthisis, joka on säännöllinen vieras amerikkalaisissa kirjoituskilpailuissa. Jo ensimmäisessä työpaikassani jouduin katselemaan COBOL-ohjelmointia opetellessa englanninkielisiä videoita. Noin neljännesvuosisata sitten alkoi säännöllinen englannin opiskeluni firman puolesta. Kohta mukaan tuli myös ruotsinkieli. Yhtenä vuonna oli saksaakin. Jos ei ollut firman puolesta kävin Lahden Vellamo-opiston kursseilla. Kaikkia opetti ko. kieltä äidinkielenään puhuva. Kieltä opiskeltiin tunti viikossa ilmaiseksi, mutta ulkopuolella työajan. Ehtona osallistumiselle oli, että ao. kielellä piti sitten osata esitellä ohjelmistoamme. Hyvin pian jouduinkin hommaan englanninkielellä. Erään ruotsalaisen suuren firman kanssa kommunikoitiin ruotsiksi. Pääsin käymään firman pääpaikalla Nässjössä ruotsinkielellä. Nässjö oli Ruotsin Pieksämäki, ts. äänestetty valtakunnan tylsimmäksi paikaksi. Kun olin siellä, illan tärkein tapahtuma oli, kun kaksi pulua kello 20 asteli lähes pimeän torin poikki tasatahtia. Sitten tuli saksalainen asiakas, jonka yhdyshenkilöksi jouduin. Tämä asiakas oli siitä hauska, että aina henkilökohtaiset asiat puhuttiin saksaksi, ja sitten kun vaihdettiin järjestelmäasioihin puhe kääntyi englanninkielelle. Emolevyn vaihto aivoissa saksasta englanniksi tapahtui sekunnissa. Nykyään harrastuksenani on tutustuminen englannin kielen historiaan. Työn alla on David Crystalin kirja King James Bible & the English Language, joka esittelee, mitä idiomeja englannin kieleen on tullut tuosta käännöksestä: ”Am I my brother’s keeper” sanoi Kain kun Jumala etsi Abelia.

Ruotsin kielelle tuli käyttöä heti kesän alussa, vaikka ehdot olikin. Osallistuin äitini kanssa pohjoismaisten matikan opettajien kongressiin Helsingissä. Monet esityksistä olivat ruotsiksi. Juhlavin tilaisuus minulle oli se, kun juhlapäivällisillä hotelli Marskissa sain tirauksen sherryä jäätelön kanssa ja yritin jutella ruotsalaisten ja norjalaisten tyttöjen kanssa. Kyllä minä olin pollea, että ihan ulkolaisia tyttöjä. Asuimme Raunon ja Anjan luona Puotilassa. He taas olivat Mannervaarassa käymässä. Kongressin lauluintoiset kokosivat vahvistetun mieskvartetin, ja minä menin siihen mukaan. Muut olivat enemmän tai vähemmän harmaantuneita. Esiinnyimme iltajuhlassa.

Kesäkuun lopussa kävin ehtolaiskuulustelussa, ja Sylvi-äitini mukaan minut päästi opettajamme Lulu säälistä läpi arvosanalla 5-. Arvosana ei minua haitannut, kunhan vain läpi meni. Meillä oli kyllä sellainen katras asumassa kaksiotamme, ettei siellä paljon voinut lukea. Helena-siskoni oli tullut kahden lapsensa kanssa ja Elias Kajaanista seminaaristaan meidän kolmen lisäksi. Niinpä yövyin enimmäkseen ulkona teltassa. Helena oli töissä Imatrankosken PYP:ssä.

Koska kävin matematiikan propedeuttista kurssia Lappeenrannassa, katsoi äitini sen niin tärkeäksi, ettei patistanut minua vakavasti töihin. Siellä luennoi Helsingin yliopiston professori Olli Tammi yliopistotyyliin. Kurssi päättyi arvosanaan 3-/3 samoihin aikoihin, kuin Elias päätti työnsä Harakan tehtailla. Teimme retken Imatralta Karstulaan, jossa Eliaksen heila Helena asusteli. Elias kun oli varoissaan, maksoi hän minunkin matkani ja juomat. Mukana olivat minä, Katriina, Elias, hänen Helenansa Karstulasta lähtien, Viski ja Piite. Katriina sai ilmeisesti vuoronsa vaihdetuksi kesäpaikassaan puhelinkeskuksessa. Nythän siinä koulua vastapäätä olevassa talossa on vaatimaton hotelli. Yövyimme kolmessa teltassa Ellunsaarella ja ainakin pojat käyttäytyivät saaren nimen mukaisesti. Juoma oli pääosin Etelä-Afrikkalaista Cap Brandyä, joka apartheidin boikotin mukana hävisi kohta kolmeksi vuosikymmeneksi Alkon hyllyistä. Helena tarjosi kotonaan makkarakuppeja täytettynä vihreillä herneillä: berliininmakkara käyristyy sopivasti, kun sitä paistetaan poikkikatkaistuna kuorineen. Helenan isä opiskeli laskutikun käyttöä, johon opiskeluun minä voin antaa melkoisen lisän, kun meillä koulussakin sitä käytettiin. Nykyisin laskutikut ovat museossa. Matkalaisten asuun kuului tietenkin kravatti joka miehellä. Matkustaessa ainakin oltiin selvin päin, kun oli muutenkin hauskaa.

Äitini tekee harvinaisen käynnin Tuupovaaraan, mutta ei halua tavata entistä kansakoulunopettajapariskuntaa Kolehmaisia, ettei tulisi käsitystä hänen pyrkimisestään avoimeen matematiikan lehtorin virkaan Tuupovaaran kunnallisessa keskikoulussa, Sen sijaan hän saa määräyksen kouluhallitukselta mennä hoitamaan matematiikan, fysiikan ja kemian ylimääräisen lehtorin tointa Imatran yhteislyseoon. Suuri pelkoni ja Sini-sisareni pelko sitten toteutui, että äiti on opettamassa samassa koulussa. Koko idea tuntui huonolta. Pitäisikö minun ruveta käyttäytymään tunneilla paremmin ja vielä jotain osatakin?

Siskoni Sanerva miehensä ja melko paksun mahansa kanssa tulee Imatran seudulle, mutta he vuokraavat kahdeksi viikoksi paikan Saimaan rannalta. Sieltä minäkin Katriinan kanssa kävin heidän kanssaan soutelemassa. Poika syntyy kahden ja puolen kuukauden perästä.

Seuraavan vuoden luokkatovereiksi tulevat rinnakkaisluokan tytöt. Heidän nimensä olivat: Sirpa Asikainen, Maila Kettunen, Katriina Koivuniemi, Leena Koli, Riitta Komulainen, Pirkko Korhonen, Maija Kurki, Lea Kähäri, Tytti Latvanen, Ulla Leppä, Raija Lindman, Eeva-Liisa Linnapuomi, Riitta Mustonen, Kaija-Liisa Mäkinen, Tarja Nylander, Irmeli Pelli, Tuulikki Piispa, Heli Penttinen, Riitta Puska, Marjatta Ravattinen, Irmeli Susi, Saara Tiippana, Helena Turpeinen, Laina Ukkonen, Pirkko Uura, Eva Waris, Paula Vepsä. Varsinaisiksi luokkatovereiksi tulevat: Eeva Ahtiainen, Seppo Hietamies, Pentti Hirvikoski, Pertti Hämäläinen, Matti Jauhiainen, Martti Laakkonen, Olavi Lehtonen, Marja-Liisa Manninen, Timo Markkanen, Esa Mustonen, Jaakko Mäkynen, Maija Niilanto, Helena Oksanen, Harri Ovaska, Pentti Paakkunainen, Heikki Pellinen, Juhani Pellinen, Arja Poutanen, Ilmo Pärssinen, Lauri Raijas, Eeva-Liisa Ranta, Ilkka Roman, Markku Ryynänen, Veikko Saarinen, Aila Salo, Paavo Tenhola, Leena Toivonen, Heli Tuomi, Jorma Uusalo, Kari Vepsä, Juha Vine, Matti Väkeväinen.

Edellisistä koulunsa päättävistä oli kiritty kiinni kerran luokan kerranneista ainakin seuraavat: Pentti Hirvikoski, Jorma Uusalo, Tarja Nylander, Seppo Hietamies, Timo Markkanen ja Pirkko Uura. Jorma Vuotila oli jäänyt jopa pari kertaa luokalleen, koska I-luokka 1956 tavoittivat hänet VII:ltä, ollessaan niistä aloittaneista useimmat jo VIII:lla. Samoin Eeva Ahtiainen, Paavo Tenhola ja Juhani Pellinen, koska olivat jo III:lla vuonna 1956.

VIII luokkaa opettivat: Vanh. lehtori T. A. Putkonen, FM, luonnonhistoriaa ja maantiedettä. Koulun rehtori. Kirjastonhoitaja. Vanh. lehtori Mirjam Pärnänen, FM, saksaa. Vanh. lehtori Pentti Koskinen, FK, matematiikkaa (pitkä kurssi). Vanh. lehtori Emmi Elomaa, FM, suomea. Vanh. lehtori Lea Hyyryläinen, FM, historiaa. Vanh. lehtori Irma Luukkainen, FK, ruotsia. Vanh. lehtori Anja Asikainen, FK, englantia (pitkä kurssi). Nuor. lehtori Elise Närhi, VO, tyttöjen voimistelua, urheilua ja terveysoppia. Nuor. lehtori Pentti Saksanen, VO, poikien voimistelua, urheilua ja terveysoppia VIII A. Koulun vararehtori. Nuor. lehtori Riitta Hannikainen, piir. op., kuvaamataitoa ja kirjoitusta. Viransijaisena 18. 3. -31.5.1964 yliopp. Tuuli Repo. Mus. op. Helka Akkanen, musiikkia kaikilla luokilla. Virkavapaa sairauden vuoksi 1. 9. -29.9.1963, viransijaisena yliopp. Riitta Reimaa ja Ellen Lappalainen. Ylimäär. lehtori Pirkko Sointula, HuK, englantia (lyhyt kurssi). Ylimäär. voim. op. Pirkko Koskinen, VO, tyttöjen voimistelua, urehilua ja terveysoppia. Vt. vanh. lehtori Touko Niemi, LuK, fysiikkaa. Vt. vanh. lehtori Eila Kärkkäinen, TK, filosofian alkeita. Vt. nuor. lehtori Lea Koskela, yhteiskuntat. yliopp., ranskaa. Vt. ylimäär. lehtori Sylvi Pärssinen, yliopp., matematiikkaa (lyhyt kurssi). Tuntiopettaja Arja Kesseli, HuK, englantia (lyhyt kurssi). Tuntiopettaja Väinö Jyrkinen, yliopp., latinaa.