Kotiaine syksyllä 1960, VIB luokalla Savonlinnan lyseossa.

 

Savonlinna kotikaupunkina.

 

Tiedustelin eräiltä savonlinnalaisilta, mitä he pitivät kotikaupungistaan. (korjaus: Tiedustelin eräiltä savonlinnalaisilta, pitivätkö he kotikaupungistaan, IP huomautus 2015: korjattu väärin, muuttaa lauseen merkityksen).

Ensimmäinen haastateltavani oli , joka oli  talonomistaja ja kuorma-autoilija, joka oli asunut jo pitkät ajat Savonlinnassa. Hän sanoi pitävänsä kaupungistaan. ”Miellyttävä asua Savonlinnassa, varsinkin kun on saanut hankituksi oman talonkin.”

”Minkälaiset ovat täällä kuorma-autoilijan mahdollisuudet?”

”Niissä ei ole kehumista. Töitä on, mutta autoilijoiden kesken vallitsee kateus, mikä on ikävää. Varsinkin kaupungin töistä käydään pitkään kilpailua ja pelataan suhteilla. Tasapuolisuutta urakoiden jakamisessa toivoisin.”

”Hyvä olisi, jos saataisiin vihdoinkin se pikatie kaupungin läpi. Laitaatsillan pullonkaulaa ei kohta ole, mutta Kyrönsalmi ja Pitkäsilta jäävät vielä ahtaiksi.”

Tiedustelin senjälkeen perheenemännältä, jolla on useita lapsia, mikä hänen mielipiteensä oli Savonlinnasta.

”Hauska kaupunki tämä on. Täällä saa valita lapsilleen useammanlaatuisia koulujakin. Erittäin hyvä on. kun tuli uusi ammattikoulukin.”

”Perheenäiti joutuu suorittamaan paljon ostoksia. Saako Savonlinnasta hyvin ostetuksi vaatteita ja ruokatavaroita?”

”Kaupat ovat hyviä, mutta yleensä kaikki tuntuu kalliimmalta kuin naapurikaupungissa.”

”Asuisitteko sitten mieluummin jossakin muualla kuin täällä?”

”Ei, en millään muuttaisi pois, täältä, onhan tämä sentään kotikaupunkini.”

Viimeisenä haastateltavanani joku aika sitten [korjattu: jonkin aikaa sitten] muuttanut opettaja.

”Miltä tuntui tulla Savonlinnaan asumaan?”

”Olin iloinen päästessäni tänne, sillä saahan täällä nauttia kesästä kuukauden verran enemmän kuin aikaisemmalla asuinpaikalla.”

”Mitä pidätte kaupungin ulkonäöstä? [korjaus: Pidättekö kaupungin ulkonäöstä`”

”Olavinkatu on tavattoman vaatimaton ollakseen tällaisen kaupungin pääkatu. Lohdullista on havaita, että katuja korjataan ja päällystetään. Varmasti myös rakentiella olevat liiketalot pian komistavat kaupunkia. Heikinpohja on kaunis uusine taloineen. [korjaus: Varmasti myös rakenteilla olevat liiketalot pian komistavat kapunkia.] Luonto on vehmasta ja Savonlinnaa ympäröivät vedet tekevät kaupungin viehättäväksi?”

”Mitä pidätte linnasta?” [Korjaus: ”Pidättekö linnasta ?” muuttaa taas lauseen merkityksen toiseksi kuin oli tarkoitettu. Haastateltavan pitäisi kertoa millaiseksi hän linnan tuntee, eikä kiintymyksestään linnaan tai sen puutteesta.]

”Onhan se juhlallinen ja arvokas, mutta se peittyy talojen taakse kaupungista katsottuna.”

Yleisenä mielipiteenä saanen sanoa, että Savonlinna on kotikaupunkina miellyttävä. Kukas täällä muuten asuisi.

[arvosana 8-]

 

Huomautuksia 3.7.2015.

Näin noin 55 vuotta myöhemmin tuntuu tuo kankea teksti aika oudolta lukea. Kirjoittaessani sitä  olin 15-vuotias. Loppulauseessa on komeasti ”saanen sanoa” – olisiko sittenkikn ollut parempi ”rohkenen lausua”. Vitsikäs loppu ei paljon tekstiä paranna. ”Opettaja” on tietenkin äitini Sylvi Pärssinen. Kuorma-autoilijan ja hänen emäntänsä sukunimi oli Malinen. ”Rakentiella” olevat liikerakennukset olivat ns. Possen tornit. Arvostelija oli lyseon suomen kielen lehtori Isomursu. Yleensä nämä kotiaineet kirjoitin kiireessä viimeisenä iltana jos silloinkaan.